Vad är egentligen CPQ?

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

10 mars, 2021

Emil Westrin

CEO

I en värld full av olika verktyg, funktioner och system så kan det lätt kännas som att man går vilse med en svag (eller kanske till och med stark) känsla av förvirring. Men misströsta inte. Låt oss hjälpa dig att reda ut vad CPQ egentligen är och hur det kan vara till nytta för dig och ert företag.

Vad är egentligen CPQ?

CPQ står för Configure Price Quote och det är ett digitalt säljverktyg som hjälper säljare att skapa offerter snabbare åt sina kunder. Man använder CPQ när man offererar och säljer produkter som måste anpassas (Configure) och sätter priser som varierar (Price) varje gång man skapar en ny offert (Quote).

CPQ har funnits länge men behovet har ökat senaste tiden

CPQ har länge använts av stora tillverkande bolag inom industrin, men börjar bli vanligare även hos mindre bolag inom olika branscher. Till exempel SaaS-bolag, eller konsultbolag, som har en volym- eller användarbaserad prissättning och flera olika tillval, vilket gör att det finns oändligt många kombinationer som kan offereras till kunden.

Flera CRM-leverantörer har faktiskt redan byggt in begränsad CPQ-funktionalitet genom att man kan välja produkter och volym och sedan skapa en affärsmöjlighet i sitt CRM. Men för att räkna fram priser och skapa offerten använder man ofta Excel och Powerpoint, eller liknande verktyg. Det klipps och klistras mellan olika system vilket betyder att mänskliga fel kan göras på vägen.

Vem tar beslut om CPQ?

Vad en offert innehåller och hur den utformas bestäms ofta av flera personer i organisationen. Självklart har säljchefen som mål att offerten ska vara tydlig och säljande så att kunden enkelt kan ta ett köpbeslut. Marknadschefen ansvarar för det faktiska innehållet och designen som ska vara enligt företagets grafiska profil. Ekonomichefen kräver att offerten prissätts korrekt och att säljaren har följt bolagets regler när det kommer till marginaler och faktureringsalternativ. När ett CPQ-system implementeras är det viktigt att involvera alla dessa roller så att det görs rätt från början.

Integrationer är viktiga för att öka nyttan med CPQ

Att kunna integrera CPQ-systemet till bland annat affärssystemet (ERP), kunddatabasen (CRM) och E-signering är ofta nödvändigt för att kunna skapa ett effektivare arbetsflöde för säljarna. Genom att automatiskt hämta in information om produkter, priser och själva kunden från andra system så kan säljarna istället fokusera på att skapa en kundfokuserad offert som snabbt kan skickas till kunden. Mindre tid på administration helt enkelt.

CPQ-kategorin växer

Hela CPQ-kategorin beräknas att växa med 20% per år under kommande åren enligt Gartner. Det är såklart ett tydligt tecken att befintliga användare får ett stort värde och CPQ sprids till fler branscher och storlekar av bolag.

Om du undrar om CPQ kan hjälpa er så kontakta gärna oss på vloxq så kan vi prata om hur en eventuell lösning skulle fungera för just er.

Scroll to Top