Så hjälper CPQ dig som säljare

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

1 mars, 2021

Emil Westrin

CEO

CPQ står för Configure Price Quote och jag tänkte bryta ner hur de olika delarna hjälper dig som säljare.

Vad är CPQ och hur hjälper det dig som säljare? 

Att vara en framgångsrik säljare har många fördelar men en stor nackdel är att du måste lägga extra tid på administration. För att du ska vinna en kund så behöver du först skapa en offert. Hur lång tid det tar att skapa offerten varierar baserat på vilka produkter du säljer och vilka system du använder. Kunden förväntar sig att snabbt få en tydlig offert med all nödvändig information för att kunna välja ditt bolag som sin nya leverantör, om du inte lyckas leverera detta så går affären till din konkurrent istället. 

 
Att snabbt kunna återkoppla till kunden med en anpassad och säljande offert, är en viktig anledning varför du som säljare ska använda ett CPQ-system. Det är en systemkategori som tidigare ofta förknippas med stora tillverkande industribolag. Numera är det mycket enklare och billigare att komma igång för alla storlekar på bolag och i alla typer av branscher.

CPQ hjälper dig att välja rätt produkter

Om du säljer produkter som anpassas efter kundens behov så behöver du enkelt kunna göra ändringar i din offert med en konfigurator som har tillgång till hela er produktdatabas. När man kommer igång med sin CPQ-lösning så är det viktigt att alla regler och logik finns inlagd så att du som säljare vet att ni kan leverera det du säljer.  

Ofta handlar det om att ändra vissa delar av en produkt som eller att kunna kombinera olika produkter tillsammans genom konfiguratorn.

Sätt rätt pris med CPQ istället för Excel

Att faktiskt veta att man skapar en offert med rätt pris är inte så självklart som det låtar. En produkt kan ha flera olika priser baserat på bland annat om kunden är en avtalskund eller inte. Att dessutom hålla kolla på eventuella rabatter eller paketpriser är i praktiken omöjligt om man säljer flera produkter. 
 
Många säljorganisationer försöker hjälpa säljarna att offerera rätt pris genom att antingen skapa oändligt många produktrader i sitt Customer Relationship Manager-system (CRM) eller skapa stora Excel-blad där säljaren själv ska räkna fram priset med hjälp av oändligt många formler som kan raderas av säljaren av misstag. 

Istället kan man med ett CPQ-system bestämma regler och logik som prissätter enhetligt för alla säljare oavsett hur många rabatter och paketpriser som kan vara aktuella. 

Skapa själva offerten snabbare med CPQ

När man sedan har valt rätt produkter och priset är beräknat så är det dags att skapa en offert som ska skickas till den potentiella kunden. Lättare sagt än gjort i många organisationer då det finns regler hur offerten ska se ut (grafisk profil) och vilka bilagor som ska skickas med (allmänna villkor, produktblad m.m.).  

Genom att koppla CPQ med produktdatabasen i sitt affärssystem (ERP) och dessutom skapa ett bibliotek med offertmallar som följer den grafiska profilen kan man genom ett musklick skapa en offert med all nödvändig dokumentation för att den potentiella kunden ska få en säljande offert som hon vill godkänna.

Som säljare borde du använda CPQ för att snabbt kunna skapa kundanpassade offerter på kortare tid.

Ett exempel på att det ger effekt kan du läsa vidare om här där Elon berättar hur deras säljare skapar offerter på 10 minuter istället för 2 timmar som det brukade ta att skapa en offert. 

Scroll to Top